Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ελληνικές ρίζες είχε η περίφημη Μητέρα Τερέζα


Μητέρα Τερέζα




Πραγματικό όνομα Agnesë Gonxhe Bojaxhiu
Γέννηση 26 Αυγούστου 1910
Σκόπια (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, σήμερα ΠΓΔΜ)
Θάνατος 5 Σεπτεμβρίου 1997 (87 ετών)
Καλκούτα (Ινδία)
Εθνικότητα Αλβανική
Υπηκοότητα Ινδική
Θρησκεία Καθολική Χριστιανή
Βραβεύσεις Νόμπελ Ειρήνης 1979




Η Μητέρα Τερέζα ήταν μία Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία. Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια".


Βιογραφία




Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ). Είχε, ωστόσο, καταγωγή από την Σκόδρα της Αλβανίας. Πήγε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας το 1929 και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Το 1937 δούλεψε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950, πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. Επίσης, το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. Στην συνέχεια άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία
Το 1979, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ καθώς και τα θύματα ενός σεισμού στην Αρμενία. Το 1983, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', έπαθε καρδιακή προσβολή και έκτοτε κυκλοφορούσε με βηματοδότη. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας και, αμέσως μετά τον θάνατό της, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.


http://el.wikipedia.org/wiki/Μητέρα_Τερέζα


Eλληνικές ρίζες είχε η περίφημη Μητέρα Τερέζα



Ελληνικές ρίζες, όπως προκύπτει από έρευνα καθολικών, μπορεί να είχε η αλβανικής καταγωγής Μητέρα Τερέζα, η μοναχή, που είχε κάνει έργο ζωής να στέκεται πλάι...
στους καταφρονεμένους και τιμήθηκε για το λόγο αυτό με το βραβείο Νόμπελ το 1979. Γεννήθηκε στα Σκόπια στις 27 Αυγούστου του 1910.

Οι γονείς της ήταν Αλβανοί με ελληνική, όμως, γενεαλογική προέλευση. Αυτό φαίνεται και από το πραγματικό όνομα της Μητέρας Τερέζας: Αγνή Γκόνξα Ντογιαζίου.


Εγκατέλειψε το σπίτι και την οικογένειά της, στα 18 της χρόνια, όταν αποφάσισε να ενσωματωθεί στην ιεραποστολική οργάνωση «Αδελφές του Λορέτο» και μέσω αυτής κατέληξε στην Ινδία το 1929. Το όνομα Τερέζα το επέλεξε το 1931, εμπνευσμένη από μια σχετικά πρόσφατη αγία της εποχής της, την Γαλλίδα καλόγρια Μαρί Φρανσουάζ Θιρεσί Μαρτέν, πιο γνωστή ως αγία Θηρεσία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Μητέρα Τερέζα, έτσι όπως την γνωρίζει ο πολύς κόσμος σήμερα, είναι ουσιαστικά ένα κατασκευασμένο δημιούργημα.
Η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου των ισχυρισμών της Μητέρας Τερέζας, σχετικά με το φιλανθρωπικό της έργο και τα ιδρύματά της, βοήθησε αρκετά στην εδραίωση της φήμης της, μέχρι που κάποιοι άπιστοι Θωμάδες, μπήκαν στη διαδικασία να διερευνήσουν το περιβόητο έργο της. Τα στοιχεία ήταν αρκετά και ικανά για να απομυθοποιήσουν την αγιοσύνη της Μητέρας Τερέζας και να της προσάψουν έναν πιο περιγραφικό τίτλο: «Η Απάτη της Καλκούτας».

1 σχόλιο:

  1. Λίγα χρόνια προτού πεθάνει, ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε,<Και αυτή απάντησε.<>

    ΑπάντησηΔιαγραφή